Kontakt

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, sprawy, propozycje - piszcie:
e-mail: cottien@gmail.com
gg: 8279084

piątek, 9 września 2011

Nowy wymiar gulaszu

Ponownie oswajałam liście rzodkiewki, ponownie gulaszem i ponownie jestem oniemiała z zachwytu!

Przepis powstał w zasadzie z poprzedniego gulaszu ale tym razem jest 100 razy lepszy niż ostatnio :D

Gulasz palce lizać
Składniki:
4pomidory (2 duże i 2 małe)
2 cebule (małe)
2 pęczki liści rzodkiewki (jeden duży, drugi mały)
250 gram tofu
1 szklanka wody
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki cieciorki
2 łyżeczki pasty słonecznikowej, 2 łyżeczki musztardy
3/4 opakowania mixu kiełków na patelnię
przyprawy (kmin, kumin, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do spaghetti, kostka bulionowa)
oliwa/olej
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy cebule, pomidory, czosnek, tofu. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kminek z kuminem, następnie podsmażamy na złoto cebulę z czosnkiem. Kiedy ta się zeszkli zrzucamy do garnka, następnie podsmażamy tofu z cieciorką i kiełkami. Do cebuli dodajemy pomidory, zalewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Kiedy tofu się podsmaży a w garnku będzie się gotowało, zrzucamy zawartość patelni do gulaszu, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy i pozwalamy się dusić aż do rozpadnięcia pomidorów. Myjemy liście rzodkiewki, przebieramy, urywamy 'nerwy' listków. Do sosu dodajemy pozostałe przyprawy, pastę słonecznikową, musztardę, mieszamy i na końcu wrzucamy liście. Pozwalamy dusić się około 5-10 minut na lekkim ogniu.
Podajemy np. z ryżem :)
Smacznego!

3 komentarze:

  1. "kmin, kumin, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do spaghetti, kostka bulionowa" Naprawdę?

    OdpowiedzUsuń
  2. ~Anonimowy, owszem, coś nie tak? :)
    kminu i kuminu dałam tylko kilka ziarenek (max 20 obu razem), papryki słodkiej pewnie koło 1/2 łyżeczki, tyle samo przyprawy do ziemniaków (to bardzo fajny miks ziół, bardzo mi odpowiada smakowo i zapachowo, daję go do większości dań), szczypta przyprawy do spaghetti i bardzo słaba kostka bulionowa (daje się jedną na 0,5 litra, ja miałam około 1 - 1,5 litra gulaszu).
    Wyszło naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie , że wróciłaś Cottie :)
    ach może i ja wreszcie spróbuję liści rzodkiewki bo nie eksperymentowałam z nimi jeszcze :)
    <3

    OdpowiedzUsuń