Kontakt

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, sprawy, propozycje - piszcie:
e-mail: cottien@gmail.com
gg: 8279084

wtorek, 6 września 2011

Zapiekana cieciorka z dodatkami

Odkryłam coś niesamowitego! Wspaniałe i niezwykłe połączenie. I to przez przypadek, na zasadzie 'hm... ciekawe co się stanie jeśli...". Sami zobaczcie:

Przed upieczeniem
Cieciorka z piekarnika
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (bądź ugotowana zwyczajna, ja akurat nie miałam a chciałam zrobić szybki obiad)
1 cebula
1/3 papryki
2 garści ciemnych winogron
garść suszonej żurawiny
przyprawy: papryka słodka (dużo), papryka ostra (mało), przyprawa do ziemniaków (dużo), lubczyk (umiarkowanie)
olej lub oliwa
Po upieczeniu
Przygotowanie:
Cieciorkę płuczemy, wrzucamy do miski. Dodajemy olej tak aby wszystkie ziarenka były w nim umaczane (nie potrzeba dużo), następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i paprykę, oraz przyprawy i mieszamy dokładnie aby wszystko rozłożyło się równomiernie. Wszystko to wsypujemy do naczynia żaroodpornego bądź blachy wysmarowanej tłuszczem (ewentualnie wyłożonej folią aluminiową). Na wierzch rozsypujemy pokrojone na 4 części winogrona (najlepiej jeśli wydłubie się z nich pestki). Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 15-20 minut temperatura niech wynosi około 220 stopni, później warto ją zmniejszyć do 180 stopni.

Mniam, pychota! Naprawdę, nie spodziewałam się, że winogrona i cebula tak do siebie pasują :).

2 komentarze:

  1. Interesujące! Uwielbiam ciecierzycę :D A powiedz mi czy zdajesz sobie sprawę, że przyprawa do ziemniaków (i inne gotowe "przyprawy do...") zawierają glutaminian sodu? Chyba, że on jest wege i nie musisz go unikać? ;P Generalnie dobry nie jest i dlatego zwracam Ci na to uwagę :) Ewentualnie jeśli Twoja przyprawa tego "cudownego" dodatku nie miała, to ciekawam którego to producenta? Pozdrawiam serdecznie! :) Łyżka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ją kocham, w każdej postaci :).
    Zdaję sobie sprawę, że zawiera, jak z resztą wiele innych rzeczy niestety... :( Według informacji jakie mam, glutaminian sodu jest wegański, jednak właśnie niezbyt korzystny dla zdrowia, dlatego warto robić własne mieszanki przypraw :). Zawsze w sklepie można podpatrzeć ogólny skład i dodać poszczególne składniki :). Wiadomo, że nie będzie smakowało dokładnie tak samo ale istnieje duża szansa, że będzie smakowało lepiej ;). Ja póki co stosuję przyprawy Prymatu.
    Pozdrawiam, Cottie :)

    OdpowiedzUsuń