Przed upieczeniem |
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (bądź ugotowana zwyczajna, ja akurat nie miałam a chciałam zrobić szybki obiad)
1 cebula
1/3 papryki
2 garści ciemnych winogron
garść suszonej żurawiny
przyprawy: papryka słodka (dużo), papryka ostra (mało), przyprawa do ziemniaków (dużo), lubczyk (umiarkowanie)
olej lub oliwa
Po upieczeniu |
Cieciorkę płuczemy, wrzucamy do miski. Dodajemy olej tak aby wszystkie ziarenka były w nim umaczane (nie potrzeba dużo), następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i paprykę, oraz przyprawy i mieszamy dokładnie aby wszystko rozłożyło się równomiernie. Wszystko to wsypujemy do naczynia żaroodpornego bądź blachy wysmarowanej tłuszczem (ewentualnie wyłożonej folią aluminiową). Na wierzch rozsypujemy pokrojone na 4 części winogrona (najlepiej jeśli wydłubie się z nich pestki). Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 15-20 minut temperatura niech wynosi około 220 stopni, później warto ją zmniejszyć do 180 stopni.
Mniam, pychota! Naprawdę, nie spodziewałam się, że winogrona i cebula tak do siebie pasują :).
Interesujące! Uwielbiam ciecierzycę :D A powiedz mi czy zdajesz sobie sprawę, że przyprawa do ziemniaków (i inne gotowe "przyprawy do...") zawierają glutaminian sodu? Chyba, że on jest wege i nie musisz go unikać? ;P Generalnie dobry nie jest i dlatego zwracam Ci na to uwagę :) Ewentualnie jeśli Twoja przyprawa tego "cudownego" dodatku nie miała, to ciekawam którego to producenta? Pozdrawiam serdecznie! :) Łyżka:)
OdpowiedzUsuńJa też ją kocham, w każdej postaci :).
OdpowiedzUsuńZdaję sobie sprawę, że zawiera, jak z resztą wiele innych rzeczy niestety... :( Według informacji jakie mam, glutaminian sodu jest wegański, jednak właśnie niezbyt korzystny dla zdrowia, dlatego warto robić własne mieszanki przypraw :). Zawsze w sklepie można podpatrzeć ogólny skład i dodać poszczególne składniki :). Wiadomo, że nie będzie smakowało dokładnie tak samo ale istnieje duża szansa, że będzie smakowało lepiej ;). Ja póki co stosuję przyprawy Prymatu.
Pozdrawiam, Cottie :)