Zdjęcie nie jest może zachwycające ale pizza była naprawdę pyszna! |
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/8 kostki drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki letniej wody
3 duże pomidory
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
cebula
1/2 papryki
tofu wędzone
2 ogórki kiszone
ulubione przyprawy (u mnie: przyprawa do ziemniaków, oregano, bazylia, kminek, siemię lniane itd)
polecam również jakieś wędliny sojowe, sery wegańskie itp.
Przygotowanie:
Krok 1. Robimy ciasto:
W misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy mąkę, sól i oliwę, wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-45 minut (powiedzmy, że czas zrobienia sosu i przygotowania składników na wierzch)
Krok 2. Przygotowujemy sos
W garnku gotujemy wodę z solą, kiedy ta będzie wrzała wrzucamy soczewicę i czekamy około 7 - 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ziarna w durszlaku. W rondlu podgrzewamy olej, dodajemy dwa pokrojone (i obrane ze skórki?) pomidory, dusimy je przez kilka minut a następnie dodajemy soczewicę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, przyprawiamy wg gustu.
Krok 3. Dobieramy składniki na wierzch.
Kroimy paprykę w kostkę, cebulę w krążki, pomidora i ogórka kiszonego w plastry. Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach. ITP
Krok 4. Ostateczne wykończenie.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski, rozgniatamy, rozciągamy lekko i układamy w basze formując preferowany kształt. Na nie wylewamy sos, układamy paprykę, cebulę i inne wybrane składniki, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na około 30 minut, pieczemy w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu polewamy gotową pizzę ketchupem (i musztardą?), układamy na wierzchu plastry pomidora i ogórka, po chwili zajadamy z apetytem :).
Smacznego!
A tak poza tym to ogłaszam, iż możecie mnie spotkać w niedzielę w WegeMieście na akcji Ciasto w Miasto :). Zapraszam wszystkich serdecznie, będzie mi miło jeśli skosztujecie moich słodyczy.
Oczywiście pieniądze z zakupionych wypieków zostaną przeznaczone za cele charytatywne, prozwierzęce :).
Miłego poniedziałku (studenci PW mają dzień dziekański, MUAHAHAHAHA!)
Pizza z soczewicą! To mnie dziś zachwyciło i zaciekawiło :) Spróbuję.
OdpowiedzUsuń@Gotująca Krowa, super, bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój pomysł! :)
OdpowiedzUsuńsoczewica?:OO nie próbowałam nigdy tak, zawsze idę w tandetę i robię z ananasem (dzieciaki taką lubią najbardziej). może weźmiesz udział w konkursie dla blogerów kulinarnych? trzeba napisać cośtam o herbacie, jest yylko dla blogerów więc przekazuję dalej:P konkurs jest na http://www.dniherbaty.pl pod zakladka herbata z dodatkami :) powodzenia :D
OdpowiedzUsuń@martututu, nie dziwię się, zwykle też robię swoją ulubioną, ze zwykłym sosem pomidorowym i warzywami ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odmianę ;). Dlatego moja propozycja brzmi: zrób kiedyś pizzę pół na pół - jedna część z ulubionymi składnikami, sprawdzona, drugi kawałek w nowej wersji :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za link, mam pewien fajny przepis, który mogę przesłać, dziękuję za cynk! :D
Pozdrawiam!
Dziękuję za miłe słowa. I z tego miejsc mogę obiecać, że pojawi się wiele wiele fajnych przepisów. Głowa aż pęka od pomysłów, tylko czasu za mało... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChociaż z białej mąki, to i tak z pewnością zdrowsza niż zwykła :) Dodatek czerwonej soczewicy ciekawy. Poproszę tylko o dodanie banerka, albo chociaż odnośnika, wtedy zaakceptuję.
OdpowiedzUsuńNiestety, robiłam już kilka razy pizze i tarty z mąki razowej i choć były bardzo smaczne to jednak wolę takie ze zwykłej... Soczewica bardzo pasowała smakowo i bardzo wzbogacała danie :)
Usuń