Kontakt

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, sprawy, propozycje - piszcie:
e-mail: cottien@gmail.com
gg: 8279084

niedziela, 27 marca 2011

Z miłości do gotowania

Witam przedurodzinowo, w mieszaninie nastrojów.
Ostatnio przy naprawdę każdej okazji gotuję coś wymyślniejszego niż standardowe „ziemniaki-kotlety-surówka” a moje duże i kudłate często mi pomaga a nawet inicjuje i udostępnia swoją kuchnię (której nie znoszę ;P).
I tak oto w sobotnie popołudnie wybraliśmy się na zakupy, przytargaliśmy do domu Wojtka 2 kilo bananów. Z tego wyszły dwa zabawne przepisy, nie do końca tak jak miały ale i tak było pysznie!
A oto przepisy, niestety bez zdjęć (Wojtek jest bezaparatowcem :[… a mój też ostatnio szwankuje)

Banany po karaibsku
Składniki:
Banany
Cytryna
2 pomarańcze
1 grapefruit (ja wybrałam różowy – te są bardziej soczyste i smaczniejsze wg mnie)
6 łyżek cukru trzcinowego (wg mnie zdecydowanie za dużo, owoce były słodkie)
Łyżeczka cynamonu, szczypta wanilii
Rum (my kupiliśmy vermuth, który ostatecznie wypiliśmy, nie dodając do przepisu ;P)
Garść suszonej żurawiny
Odrobina margaryny wege
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny, pomarańczy i grapefruitów, dodajemy przyprawy i cukier, mieszamy dokładnie.
Dokładnie umyte banany przecinamy po całej długości (wzdłuż), układamy skórkami do dołu na wysmarowanej blasze albo w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je uzyskanym wcześniej sosem z owoców, posypujemy żurawiną, wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, temperatura około 200 stopni. Co jakiś czas warto zajrzeć i podlać sosem po wierzchu bananów (u nas banany były całe zanurzone).
Alkohol podgrzewamy w rondelku, kiedy banany podamy na stole, polewamy je % i podpalamy (takie widowisko dla gości ;P). My z tego ostatecznie zrezygnowaliśmy ;P.
Danie zdecydowanie aromatyczne, pachniało w całym mieszkaniu. Banany niesamowicie waliły po kubeczkach smakowych uzyskując niesamowite nuty. Naprawdę, niebo ;)

Piernik bananowy
Składniki:
1 kg mocno dojrzałych bananów
trochę cukru
około szklanki oleju
łyżka sody
szczypta soli
mąka
miseczka zmielonych orzechów
przyprawy (cynamon itp.)
Przygotowanie
Zmiksować banany z olejem i solą na papkę, dodać mąkę w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję ‘gęstego budyniu’, dodać orzechy, sodę, przyprawy, ostatecznie zmiksować. Piec w temperaturze około 180-200 stopni przez 45-60 minut (sprawdzać patyczkiem, czy przylepia się ciasto).
Samo w sobie ciasto… nic specjalnego ale po zamoczeniu w sosie do bananów – niebo!

Dobra, dobra, przyznaję – uwielbiam cytrusy ^///^.
I tym optymistycznym (!) akcentem kończę na dzisiaj show.
Do aromatycznego jutra, Cottie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz