Tak więc wpadłam dzisiaj do domu wygłodniała (bo jeszcze zakupów mi się zachciało... ale przynajmniej kapustę kiszoną na pierogi mam <3), szukając czegoś szybkiego do zjedzenia. I tu nastały prawdziwe chwile grozy - totalny brak składników na jakieś ulubione, szybki i sprawdzone danie! Już, już miałam łzy w oczach, gdy przypomniał mi się pewien przepis na spaghetti zawarty w książce kucharskiej "Kuchareczka - przepisy z pieprzykiem". Przejrzenie potencjalnej listy składników, sprawdzenie zawartości szafek kuchennych... Eureka!
Spaghetti aglio olio
Składniki:
makaron spaghetti
2 ząbki czosnku (ja użyłam jednego, który po obraniu okazał się czterema :D)
4 łyżki oliwy z oliwek (za dużo! Spokojnie mniej by wystarczyło... ale cóż, za późno)
natka pietruszki, sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, bazylia
siemię lniane, ziarna słonecznika, ziarna sezamu
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron. Siekamy czosnek (lub przeciskamy przez praskę) i podsmażamy krótko na rozgrzanej na patelni oliwie (mniej niż minutę). Kiedy makaron będzie al dente odcedzamy go na sitku, przerzucamy go do miski, posypujemy przyprawami, siemieniem, sezamem i słonecznikiem, polewamy oliwą z czosnkiem, dokładnie mieszamy.
Bardzo mi smakowało, mimo że zwykle nie przepadam za czosnkiem ^^.
Jeszcze z ciekawszych informacji - co poniedziałek w Vege Mieście o godzinie 19.19 będą odbywać się pokazy filmów o tematyce prozwierzęcej. Wczoraj odbył się pierwszy pokaz - w kameralnym gronie, siedząc na kanapach oglądaliśmy "Zatokę Delfinów", bardzo poruszający film... W najbliższy poniedziałek prawdopodobnie będzie "Królestwo Spokoju". No i oczywiście nie mogłabym zapomnieć o przepysznym poczęstunku, przygotowanym przez Vegavani Catering - pyszne babeczki!
Miłego tygodnia!
PS. Skarb z poprzedniej notki odratowany, wrócił do moich rąk!
PS. Skarb z poprzedniej notki odratowany, wrócił do moich rąk!
Obawiam się, że nie przyjdę w poniedziałek do VegeMiasta... Pracuję do 20. No ale może po pracy wstąpię choć na kilka minut...
OdpowiedzUsuń