Zakochałam się w kaszy kuskus, jest po prostu obłędna :). Zaczęłam od sałatki kisir, teraz kolejna odsłona:
Kuskus zapiekany w sosie pomidorowo - owocowym
Składniki
trochę ponad 1/2 szklanki kaszy kuskus
trochę ponad 1/2 szklanki wrzątku
przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy
1 cebula
1/4 puszki kukurydzy
1/5 puszki fasoli czerwonej
1/4 puszki ananasa krojonego
4 połówki brzoskwinek z puszki
oliwa, przyprawy (bazylia świeża, przyprawa do ziemniaków ;], przyprawa do gyrosa, papryka, kurkuma)
Przygotowanie:
Kaszę
kuskus zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy trochę,
następnie dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, dusimy kilka minut,
później wrzucamy kukurydzę, fasolę, ananasa i brzoskwinie, dusimy
jeszcze jakiś czas na średnim ogniu, następnie przyprawiamy. Zdejmujemy z
ognia, łączymy z kuskusem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i
wstawiamy do piekarnika na 25 minut, zapiekamy w temperaturze około 200
stopni.
Porcja wychodzi mniej więcej dla dwóch, bardzo głodnych osób ;).
Pamiętajcie, żeby sos był dość rzadki, ponieważ kuskus w trakcie zapiekania wchłonie jeszcze z niego wodę.
Ah,
zapomniałabym prawie. Po prawej stronie bloga widoczny jest pewien
banerek - jest to odnośnik do nowo powstałej strony zrzeszającej wege
blogi kulinarne (i nie tylko!). Można tam robić akcje jak na durszlaku,
można się integrować :). Jakby co to mnie znajdziecie tutaj :). Rejestrujcie się wszyscy aby być na bieżąco ze wszystkimi przepisami :). Aby dołączyć nie trzeba mieć bloga.
Jeśli kiedykolwiek mieliście taką sytuację, że na jakimś blogu pojawił
się fajny przepis a po jakimś czasie nie mogliście go znaleźć - ta strona jest na pewno dla Was :).
Pozdrawiam!
uwielbiam kuskus, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam, choć od niedawna ;). Było wyśmienite, polecam :)
UsuńW wersji z brzoskwiniami i ananasem jeszcze nie próbowałam, mój P. uwielbia kaszę, więc wypróbuję w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, smak jest naprawdę oryginalny :). Z resztą ten sos to chyba mój ulubiony typ, potrafię go dać do wszystkiego :D
Usuń