Kontakt

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, sprawy, propozycje - piszcie:
e-mail: cottien@gmail.com
gg: 8279084

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Przekąska na Sylwestra

Dość długo się nie odzywałam, po prostu nie było dobrej okazji. Życie płynie niby powolutku a tu nagle koniec roku nadszedł, nie wiadomo nawet kiedy. Powinnam wziąć się za naukę... wybitnie mi się nie chce. Za to gotować... też mi się nie chce ;). Nie no, żartuję. Na święta upiekłam 3 ciasta (dwa makowce i szarlotkę) i pierniczki choinkowe w jedno popołudnie, nie można mi zarzucać lenistwa (no dobra, kto mnie zna, ten może - do 16. leżałam w łóżku z herbatką owocową i czytałam książkę, dlatego dopiero koło 17 wzięłam się za pieczenie, mama dostawała szału). Teraz, jako że już kilka dni po świętach i zdążyłam już zapomnieć o bigosie i pierogach, czas na kolejną, sylwestrowo-noworoczną wyżerkę. I tak szukając wszędzie inspiracji (po tych jenternetach całych i w odmętach mojego komputra) coś (wolicie nie wiedzieć co konkretnie) przypomniało mi o jednej potrawie, którą koniecznie chciałam się z Wami podzielić. Jestem jedną z tych szczęściarzy, którzy mieli okazję jeść wegański ser. Nie każdy wegański śmiertelnik ma taką okazję w swoim życiu. Kupiłam sobie na mikołajki chyba paczuszkę sera z ziołami firmy VeganLine i znowu go testowałam. Zrobiłam z nim coś niesamowitego - jeśli tylko będziecie mieli wegański ser spróbujcie zrobić to samo, mniam!

Ser KFC
Składniki:
ser wegański (np. VeganLine, Sheese, Cheezly)
oliwa
ulubione przyprawy (u mnie głównie papryka słodka, przyprawa do gyrosa)
mąka
mleko sojowe
proszek do pieczenia
płatki śniadaniowe kukurydziane (sprawdźcie skład, czy są wegańskie)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przyprawy, zalewamy około 3 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony na nieduże kawałki ser i mieszamy tak, aby każdy kawałek sera był dokładnie umaczany. W wysokim naczyniu robimy dość gęste ciasto naleśnikowe. Płatki kukurydziane rozgniatamy wałkiem kuchennym. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu. Kiedy olej będzie już gotowy maczamy kawałki sera w cieśnie naleśnikowym a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i wrzucamy na patelnię. Smażymy niezbyt długo z obu stron a następnie przerzucamy na papierowy ręczniczek. Danie najsmaczniejsze na ciepło, od razu po przygotowaniu, z musztardą i ketchupem, jednak można też spokojnie odgrzewać w piekarniku albo mikrofali. Ale tylko bezpośrednio po usmażeniu ser jest rozpuszczony i CIĄGNIE SIĘ! Bardzo polecam :)

Muszę jeszcze tylko przetestować tosty z opiekacza, zobaczymy jak tam ser będzie się zachowywał :).

Dobra, idę się uczyć, w końcu jest moja godzina nauki :P

Szczęśliwego Nowego Roku 2013. Oby każdy nadchodzący rok był lepszy od poprzedniego :).
Pozdrawiam, Chora Cottien