Kontakt

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, sprawy, propozycje - piszcie:
e-mail: cottien@gmail.com
gg: 8279084

sobota, 7 lipca 2012

Na upały - Zupa dla ochłody

Nie znoszę dobrze upałów, moimi porami roku są zima i wiosna. W lecie się nie odnajduję - żar leje się z nieba, pot z czoła, wszędzie komary, nigdzie nie widać ratunku... Ale jakoś trzeba sobie radzić, żeby się nie ugotować i dlatego właśnie czasami przygotowuje się takie dania jak to: Zupa jagodowa! Dobra na ochłodę, dobra na lekki posiłek, bez stania nad garami... Pycha!

Zupa jagodowo-owocowa:
Składniki:
Sok jagodowy (coś w tym stylu)
banany
brzoskwinie
maliny
makaron
Przygotowanie:
Zupę robimy z gotowego soku jagodowego - zwykle przygotowuje się go na zimę (idealny na przeziębienia), jednak w lecie także się przydaje ;). Aby go przygotować należy wrzucić do połowy słoiczka jagody, zasypać odrobiną cukru i zalać prawie do pełna wodą. Zakręcić, słoiki zagotować i odstawić na jakiś czas.
Gotujemy makaron wg przepisu. Kiedy wystygnie nakładamy go do naczynia, następnie dodajemy pokrojone na kawałki brzoskwinie i banany, dorzucamy malin a na końcu wszystko zalewamy sokiem jagodowym :).

No dobra, to na zakończenie jeszcze kilka zdjęć
Mój tata uwielbia grzyby...
Koktajl jagodowy!
Kolejne zdjęcie z 'ogrodu', moje
przepyszne pomidorki!
'Ogrodowa' truskawa!
Świeży groch <3
Kawa mrożona
I to by było dzisiaj na tyle, pozdrawiam, Cottie

poniedziałek, 2 lipca 2012

Kuskus zapiekany to obiad doskonały

Zakochałam się w kaszy kuskus, jest po prostu obłędna :). Zaczęłam od sałatki kisir, teraz kolejna odsłona:
Kuskus zapiekany w sosie pomidorowo - owocowym
Składniki
trochę ponad 1/2 szklanki kaszy kuskus
trochę ponad 1/2 szklanki wrzątku
przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy
1 cebula
1/4 puszki kukurydzy
1/5 puszki fasoli czerwonej
1/4 puszki ananasa krojonego
4 połówki brzoskwinek z puszki
oliwa, przyprawy (bazylia świeża, przyprawa do ziemniaków ;], przyprawa do gyrosa, papryka, kurkuma)
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy trochę, następnie dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, dusimy kilka minut, później wrzucamy kukurydzę, fasolę, ananasa i brzoskwinie, dusimy jeszcze jakiś czas na średnim ogniu, następnie przyprawiamy. Zdejmujemy z ognia, łączymy z kuskusem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, zapiekamy w temperaturze około 200 stopni.
Porcja wychodzi mniej więcej dla dwóch, bardzo głodnych osób ;).
Pamiętajcie, żeby sos był dość rzadki, ponieważ kuskus w trakcie zapiekania wchłonie jeszcze z niego wodę.

Ah, zapomniałabym prawie. Po prawej stronie bloga widoczny jest pewien banerek - jest to odnośnik do nowo powstałej strony zrzeszającej wege blogi kulinarne (i nie tylko!). Można tam robić akcje jak na durszlaku, można się integrować :). Jakby co to mnie znajdziecie tutaj :). Rejestrujcie się wszyscy aby być na bieżąco ze wszystkimi przepisami :). Aby dołączyć nie trzeba mieć bloga. Jeśli kiedykolwiek mieliście taką sytuację, że na jakimś blogu pojawił się fajny przepis a po jakimś czasie nie mogliście go znaleźć - ta strona jest na pewno dla Was :).

Pozdrawiam!